EXPECTATIONS VS. REALITY


Každý z Vás se jistě nejednou pobavil na sociálních sítích vtipnými obrázky typu očekávání versus realita. Když se nad tím člověk zamyslí, potkáváme se s těmito rozdíly téměř denně. Pokaždé si něco perfektního vysníme, ale často to dopadá úplně jinak. Někdy jsou vtipné, někdy až tak ne, ale pokaždé si musíme přiznat, že realita je vždycky pravdivá.

Taky jsem měla nějaká očekávání od těchto prázdnin. Nejdelší prázdniny, říkali. Pořádně si je užij, říkali. Jenže realita může být mnohdy opravdu jiná a i přes to, že máme pocit, že máme prázdniny naplánovány do posledního detailu, můžeme se divit.

Nemohu si stěžovat, prázdniny si zatím převážně užívám. Ale několik úkolů jsem si zadala a zkrátka ne a ne je stále plnit. 

Zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/385339311862364966/


GENERÁLNÍ POKOJOVÝ ÚKLID
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna, pak se stěhuješ. Jsi puntičkář, a proto ti svědomí nedovolí odjet s nepořádkem v pokoji. Ty to víš, a tak s úklidem začneš už s předstihem. Poklidíš si ve všech šuplících a taky na poličkách. Vyházíš staré krámy, které si necháváš pro připomenutí některých událostí, ale přiznej si to. Jsou to jen lapače prachu. 

Realita: Na zemi u vstupu do pokoje máš tunu papírů a učebnic. Slíbila jsi, že je daruješ mladším spolužákům a jen čekáš na ten vhodný okamžik, kdy se ve vašem městě potkáte. Jen na něj čekáš trochu déle, a tak se tam ty věci stále válej. Nevadí, tuto hromadu tady ještě nějakou dobu přežiješ. Začni na druhé straně. Jéé, moment! Vstupenka z muzikálu z roku 2010? Tu si musím nechat!

 LATINSKÁ SLOVÍČKA
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna, jsi bez absolutního učení. Abys nevyšla ze cviku, bylo by fajn tvou mysl sem tam potrénovat. Všichni ti říkají, ať se neučíš. To se taky od tebe neočekává. Ale něco málo by bylo fajn udělat. Jinak zakrníš. Co takhle se naučit aspoň základní latinská slovíčka, popřípadě i deklinace? Moc dobře víš, že ti jazyky nikdy nešly. Nemuselo by být na škodu umět aspoň něco málo. 

Realita: Haha… Jen hnípeš a nic neděláš. Půlka prázdnin za tebou a ty stále umíš vyjmenovat kosti lebky, které ses důležitě naučila v dubnu. To tě tehdy tví bývalí spolužáci obdivovali. Na vysoké za tuto parádu nedostaneš ani plusový bod!

NÁKUP NEZBYTNOSTÍ NA KOLEJ
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna, pak vylétneš z hnízda. Vzhledem k tomu, že všechny své věci používáš tak nějak napůl s mámou, mohla bys pomalinku začít nakupovat a zařizovat svoje vlastní. Jinak se z toho ty, tvá peněženka a peněženka rodičů první říjnový týden zblázní.

Realita: Ještě větší haha! Krom fénu a žehličky na vlasy, které máš od začátku května, nic jiného nemáš. Třeba ani seznam, co bys potřebovala… Hlavně, že ty dvě nejdůležitější věci, už tři měsíce důležitě leží ve skříni.

 ČIHÁCI A OSTATNÍ UČEBNICE
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna na shánění aspoň některých učebnic. Dobře, musím tě pochválit, že aspoň Čiháky sis sehnala včas! Za takovou cenu, v perfektním stavu, ve vedlejším městě, co víc bys chtěla. Až si je konečně přivezeš domů, nakoukneš do nich. Můžeš přece mít aspoň přehled, co budeš celý rok dělat. A umět roviny už na první týden by taky nebylo na škodu. Takovou dobu se na to těšíš!

Realita: Máš totálně vytahané ruce. Jsou těžcí jak kráva! Táhneš se s nima přes dvě města v igelitce, která tvé dlaně už navždy poznamená rýhami. Aspoň si dnešní den budeš pamatovat. Sice ses na ně těšila, ale najednou ses jich zalekla. Jak dlouho už je máš? Přesně 30 dní. Jak dlouho byli otevřeni? Asi 30 minut, když jsi je všem hrdě ukazovala. Kde jsou teď? Leží. Leží na zemi, protože nikde jinde na ně není místo. Kdybys neměla všechny poličky plné knih, možná by se i nějaké našlo, že. Další knihy nakoupíš až o mnoho později.

 ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna, než budeš muset sednout na zadek a budeš mít poměrně málo času. Teď ho máš, proč ho nevyužít pro tvé tělo? Nemyslíš, že by si to zasloužilo? Budeš hezky a pravidelně spát, jíst převážně zdravě a cvičit. Nechceš se přece v Dobronicích hnedka ztrapnit! A bude ti mnohem lépe!

Realita: Cvičíš!!!! To jsi ostatně dělala celý život a obzvlášť poslední rok, takže to vlastně ani na velkou pochvalu není. Cítíš se fajn. A to je ten důvod, proč jíst více než obvykle a mnohem větší prasárny než obvykle. A večer cítíš jen výčitky svědomí.

UŽÍVÁNÍ SI KAMARÁDŮ
Očekávání: Máš čtyři měsíce volna, pak nejenže nebudeš mít moc času, ale všichni se rozutečou. Máš krásné dlouhé prázdniny na to, abys všechny viděla a hlavně si je užila.

Realita: Máš nejdelší prázdniny v životě a jsi sama. Úplně sama. Tvé konverzace s kamarády vypadají asi následovně:

Ty: Ahoj, tak jsem konečně doma. Co děláš celý týden? Nezajdeme někde?
Kamarád/ka: Jejda, moc mě to mrzí, zrovna dneska jsem odjel/a na chatu. V pátek se vracím, tak něco podniknem.

Ty: Ahoj, tak jsem konečně doma. Co děláš celý týden? Nezajdeme někde?
Kamarád/ka: Teď jsem zrovna na dovolené, ale celý příští týden tu budu. Tak někam zajdeme pak!

Netřeba dodávat, že tady příští týden nejsi ty…


Jak už jsem psala, máme půlku prázdnin za sebou. První polovinu sice musím hodnotit pozitivně, jsem odpočatá až až, a proto doufám, že tu druhou budu aspoň o něco produktivnější.

Lidi, víte, co je úplně nejhorší? Že se školy čím dál víc děsím a vůbec se mi tam nechce. Fakt! Vím, že do začátku zbývá ještě spoustu dní, ale čím více se to blíží, tím radši bych se vrátila znova na gympl a vysokou úplně vypustila. A to jsem si tyto prázdniny takovou dobu vysnívala a byla na medicínu tak natěšená.

Komentáře

  1. Tak toto ma položilo, sedí to do poslednej bodky :D :D Držím palce, zvládneme to aj bez upratanej izby
    (a aj budúci maturanti to zvládnu bez našich (skvelých :P) vypracovaných papierov z chémie/fyziky/bio :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Holt budeme to muset zvládnout i tak :D A taky držím palce :)

      Vymazat
  2. Skvelý článok! :D
    Akosi celkom súhlasím, najmä s poslednými vetami. Narozdiel od mojej prvotnej motivovanosti to upadá do toho, ako sa toho fakt bojím a nechcem vedieť, čo ma tam čaká.
    Tak prajem pekné prázdniny!
    Medik v Olme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Ano ano, mám to úplně stejně. Tak snad ta motivace a těšení se ještě v září po seznamovacích přijde :D
      Taky přeju krásné prázdniny a ať se v Olomouci daří :)

      Vymazat
  3. Neboj, nějak bylo, nějak bude :) Kterej turnus jedeš do Dobronic?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat